Mystery of Universe

1. The temperature of the Sun’s outer surface is
(a) 60,00,000° C (b) 6,000″ C (c) 60° C (d) O°C
2. Which planet of the solar system spins on its axis at the fastest rate ?
(a) Mercury (b) Earth (c) Jupiter (d) Saturn
3. Which of the following Planets is known as ‘Morning Star’
(a)Mercury (b) Venus (c) Mars (d) Saturn
4. Solar system was discovered by
(a)Kepler (b) Galileo (c)Capemicus (d) Eratosthenes
5. Among the planets of the solar system, the one which has the longest period of rotation is
(a) Venus (b) Mars (c) Saturn (d) Pluto
6. The study of heavenly bodies is known as
(a) Astrology (b) Astronautics (c) Astronomy (d) Astrophysics
7. Which planet looks reddish in the night sky ?
(a) Mercury (b)Mars (c) Jupiter (d) Saturn
8. Super Nova is
(a) An asteroid (b) A black hole (c) Acomet (d) A dying star
9. The unit of measuring distances between the Stars is know
(a) Galactic unit (b) Cosmic kilometer (c) Stellar mile (d) Light year
10. The period of one revolution of sun around the center of galaxy is called
(a) Parsec (b) Astronomical year (c) Cosmic year (d) Light year
Answers : 1.b  2.c  3.a  4.c 5.a  6.d  7.b  8.d  9.d  10.c

11. The position of a planet when it is nearest to the Sun, is called
(a) Perihelion (b) Aphelion (c) Apogee (d) Perigee
12. Which one of the following is not 4 satellite of Jupiter ?
(a)lo (b)Callisto (c) Europa (d) Titan
13. Comets revolve around
(a) Sun (b) Earth (c) Venus (d) Saturn
14. Halley’s comet appears once in a period of
(a) 24 years (b) 32 years (c) 76 years ( d) 84 years
15. The Saturn rings were discovered by
(a)Copernicus (b) Newton (¢) Galileo (d) Eratosthenes
16. Which planet is known as the Earth’s Twin ?
(a) Venus (b) Mars (c) Uranus (d) Neptune
17. The planet having five moons is
(a) Venus (b) Mars (c) Uranus (d) Neptune
18. The planet having no moon is
(a) Mercury (b) Pluto (c) Venus (d) Neptune
19. Which of the following is the brightest planet ?
(a) Mercury (b) Venus (c) Mars (d) Jupiter
20. The fastest planet is
(a) Saturn (b) Jupiter (c) Pluto (d) Mercury
Answers – 11.a  12.d  13.a  14.c  15.c  16.a  17.c  18.a  19.b  20.d

21. The distance between the Earth and the Sun (in million km.) is
(a) 119 (b) 149 (c) 169 (d) 199
22. The light coming from stars gives the idea of
(a) size (b) rotational speed (c) mass (d) density
23. The sunspots cause
(a) aurora borealis and aurora australis (b) magnetic storms on the surface of the sun (c) polar auroras (d) all of these
24. ‘Parsec’ is the unit of measurement of
(a) density of stars (b) astronomical distance (c) brightness of heavenly bodies (d) orbital velocity of giant stars
25. Lunar eclipse does not occur every month because
(a) The sun’s orbit is not always in the same plane as the moon (b) the moon revolves at a slower speed than the earth (c) the moon’s orbit is not all the time in the (d) None of these
26. The distance of the nearest star besides the sun from the earth is
(u) 4.9 x 10”m (6) 9.5 x 105m (c) 2 light years (d) 4 light years
27. The strongest evidence that comets are members of our solar system comes from
(a) their composition (b) their affection the lives of man (c) the shape of their orbits (d) the shape and length of their tails
28. Which of the following celestial bodies bear ‘The Sea of Tranquility’ and “The Ocean of storms’ ?
(a) Saturn (b) Jupiter (c) Pluto (d) Moon
29. If there is no Sun, the colour of the sky would be
(a) Orange (b) Blue (c) Yellow (d) None of these
30. The ‘Solar Corona’ mainly consists of
(a) cosmic rays (b) molten lava (c) gases (d) ice
Answers – 21.b  22.b  23.d  24.d  25.c  26.d  27.c  28.c  29.d  30.b

31. Which of the following gases is most predominant in the Sun ?
(a) Helium (b) Hydrogen (c) Nitrogen (d) Ozone
32. The bright heavenly body with a long luminous tail, is called
(a) a planet (b) aconstellation (c) acomet (d) a satellite
33. On which of the following planets of the solar system does the sun rise in the west and set in the east?
a)Venus (b)Mars (c) Jupiter (d) Mercury
34. Year is longest on
(a)Mercury (b) Earth (c) Jupiter (d) Pluto
35. The North Star is a part of the constellation
(a) Orion (b) Big dipper (c) Cassiopeia (d) Little dipper
36. The planet that has no satellite is
(a) Mars (b) Uranus (c) Neptune (d) Pluto
37. The outermost layer of Sun is called
(a) Lithosphere (b) Photosphere (c) Chromosphere (d) Corona
38. To a space traveller on moon, the lunar sky during day time appears
(a) white (b) blue (c) black (d) red
39. Which of the following is the largest of the inner Planets ?
(a) Venus (b) Mercury (c)Mars (d) Earth
40. The ‘Sea of Tranquility’ is on
(a) Jupiter (b) Uranus (c) Earth (d) Moon
41. The planet having the largest number of satellites in the solar system is
(a) Mars (b) Jupiter (c)Saturn (d) Uranus
42. The radiant energy of the sun is transmitted in the form of
(a) Short waves (b) Long waves (c) Particles (d) None of these
Answers – 31.b  32.c  33.a  34.d  35.d  36.d  37.c  38.c  39.d  40.d  41.c  42.a

শেয়ার করুন ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!