Formation and Features of Indian Constitution

1. The Indian Constitution was enforced on
(a) 23th Jan, 1950 (b) 26th Jan, 1950 (c) 15th Aug, 1947 (d) 26th Nov, 1949
2. The first session of the Constituent Assembly was held in
(a) Bombay (b) Calcutta (c) Lahore (d) New Delhi
3. The Constitution of India was adopted by the
(a) Governor General (b) British Parliament (c) Constituent Assembly (d) Parliament of India
4. The Constituent Assembly which framed the Constitution for Independent India was set up in
(a) 1945 (b) 1946 (c) 1947 (d) 1949
5. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in July 1946?
(a) Vallabhbhai Patel (b) Mahatma Gandhi (c) K. M. Munshi (d) J. B. Kripalani (e) AbulKalam Azad
6. On whose recommendation was the Constituent Assembly formed?
(a ) Mountbatten Plan (b) Cripp’s Mission (c) Cabinet Mission Plan (d)Govt. of India Act, 1935
7. The idea of the Constitution of India was first of all given by
(a) Mahatma Gandhi (b) Dr. B. R. Ambedkar (c) Jawaharlal Nehru (d) Shri M. N. Roy
8. How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?
(a) about 6 months in 1949 (b) exactly a year since Nov 26, 1948 (c) about 2 years since Aug 15, 1947 (d) about 3 years since Dec 9, 1946
9. Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?
(a) Sachchidananda Sinha (b) B.R. Ambedkar (c) Dr. Rajendra Prasad (d) P.P. Upendra
10. The office of Governor General of India was created by
(a) Charter Act, 1813 (6) Charter Act, 1833 (c) Government of India Act, 1858 (a) Government of India Act, 1935
Answers – 1.b  2.d  3.c  4.d  5.b  6.c  7.d  8.d  9.a  10.b

11. The Crown of England ceased to have any legal or constitutional authority over India with effect from
(a) Nov 26.1949 (b) Jan 26, 1950 (c) Aug 15, 1947 (d) None of these
12. Cripps Mission visited India in
(a) 1927 (b)1939 (c) 1942 (d) 1946
13. The Constituent Assembly for undivided India first met on
(a) 6th December, 1946 (b) 9th December (c) 20th February, 1947 (d) 3rd June 1947
14. Who was the first speaker of the Lok Sabha?
(a) Malgaonkar (b) P. Upendra (c) Anantha Sayanam Ayyanagar (d) Hukam singn
15. Chairman of Constitution Drafting Committee at the time of independence was
(a) B.R. Ambedkar (b) S. Radhakrishnan (c) J. L. Nehru (d) Sardar Patel
16. Who among the following is know as the Father of the Indian Constitution ?
(a) Dr. B. R. Ambedkar (b) Mahatm Gandhi (c) Jawaharlal Nehru (d) Vallabhbhai Patel
17. The first State to become bifurcated after independence was
(a) Bengal (b) Bombay (c) Punjab (d) Assam
18. The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the Constitution of
(a) U.S.A. (8) Canada (c) Ireland (d) U.K.
19. The Indian Constitution does not follow the model of the Constitution of
(a) U.K. (6) U.S.A. (c) U,S.S.R, (d) Iceland
20. The Indian Constitution is regarded as
(a) Federal (b) Unitary (c) Parliamentary (d) Federal in form and Unitary in spirit
Answers – 11.b  12.c  13.b  14.c  15.a  16.a  17.b  18.d  19.c  20.d

21. The Indian Constitution closely follows the Constitutional system of
(a) USA (6) U.K. (c) Switzerland (d) USSR
22. The concept of welfare state is included in which part of the Indian Constitution?
(a) The Preamble of the Constitution (b) Fundamental Rights (c) Directive Principles of State Policy (d) 4th Schedule of the Constitution
23. India opted for a federal form of government because of
(a) vast territory (6) cultural integration (c) linguistic and regional diversity (d) administrative convenience.
24. What does the term sovereignty signify?
(a) Freedom from British rule (b) Freedom from legal constraints (c) Freedom from feudal rule (d) Freedom from military rule
25. Secularism means
(a) Suppression of all religions (b) Freedom of worship to minorities (c) Separation of religion from State (d) A system of political and social philosophy that does not favour any particular religious faith
26. Which of the following does not conform to the Parliamentary system prevalent in India
(a) Separation of powers (b) Multiparty system (c) Plural Executive (d) Collective Responsibility
27. The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the Constitution of
(a) U.S.A. (b) Canada (c) Ireland (d) U.K.
28. The Constitution of India borrowed the Parliamentary system of Government from
(a) United Kingdom (b) France (c) Switzerland (d) U.S.A.
29. In a federal state
(a) States are more powerful than the Center (b) Center is more powerful than States (c) A Presidential form of government functions (d) Constitution effects division of powers between the Center and States with safeguards against transgression of jurisdiction
30. Which of the following is a feature of the Parliamentary form of government?
(a) Executive is responsible to Judiciary (b) Executive is responsible to Legislature (c) Judiciary is responsible to Executive (d) Legislature is responsible to Executive
Answers – 21.b  22.c  23.c  24.c  25.d  26.c  27.b  28.a  29.a  30.b

31. Which of the following is a feature common to both the Indian Federation and the American Federation?
(a) A single citizenship (b) Dual Judiciary (c) Three lists in the Constitution (d) A Federal Supreme Court to interpret the
32. The inspiration of ‘Liberty, Equality and Fraternity’ was derived from
(a) American revolution (b) French revolution (c) Russian revolution (d) None of these
33. Which of the following describes India as a Secular State?
(a) Fundamental Rights (b) Ninth Schedule (c) Directive Principles (d) Preamble to the Constitution
34. In a federation the source of power for the unit states is
(a) Electorate . (b) Constitution (c) Federal Court (d) Federal Legislature
35. In a parliamentary form of government, real powers of the state are vested in the
(a) Council of Ministers headed by the Prim Minister (b) President (c) Government (d) Parliament
36. The Preamble to our Constitution includes all except
(a) Adult franchise (b) Equality of status (c) Fraternity (d) Justice
37. Which of the following features of the Constitution of India does not resemble the American Constitution?
(a) Written Constitution (b) Federal form of government (c) Fundamental Rights (d) Parliamentary form of government.
38. Admission to an educational institution maintained by the State or receiving aid out of State funds can be denied on the ground of
(a) Sex (b) Place of birth (c) Language (d) Religion
39. The part of the Constitution that reflects the mind and ideals of the framers is
(a) Directive Principles (5) Fundamental Rights (c) Preamble (d) Citizenship
40. At the time of enactment of the Constitute which one of the following ideals was not included in the Preamble?
(a) Equality (b) Justice (c) Socialist (d) Liberty
Answers – 31.d  32.b  33.d  34.b  35.a  36.a  37.d  38.a  39.a  40.c

শেয়ার করুন ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!