Elements, Metals & Compounds

1. Which of the following is the lightest metal?
(a) Mercury (b) Silver (c) Lithnum (d) Lead
2. The most important ore of aluminium is
(a) bauxite (b) calamine (c) calcite (d) galena
3. Which of the following is the best conductor of electricity?
(a) Ordinary water (b) Sea water (c) Boiled water (d) Distilled water(e) Rain water
4. Balloons are filled with
(a) helium (b) oxygen (c) nitrogen (d) argon
5. The most abundant metal in the earth’s crust is
(a) zinc (b) copper (c) aluminium (d) iron
6. Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products ?
(a) Television (b) Tubelight (c) Cooking gas (d) Refrigerator
7. The element common to all acids is
(a) carbon (b) hydrogen (c) oxygen (d) sulphur
8. The most malleable metal is
(a) Silver (b) Gold (c) Aluminium (d) Sodium
9. From which mineral is radium obtained ?
(a) Limestone (b) Haematite (c) Pitchblende (d) Rutile
10. What is laughing gas?
(a) Carbon dioxide (b) Sulfur dioxide (c) Hydrogen peroxide (d) Nitrous oxide
Answers – 1.c  2.a  3.b  4.a  5.c  6.d  7.b  8.b  9.c  10.d

11. Air is a/an
(a) compound (b) element (c) mixture (d) electrolyte
12. Which of the following metals forms an amalgam with other metals ?
(a) Lead (b) Tin (c) Zinc (d) Mercury
13. Which of the following is an element ?
(a) Ruby (b) Sapphire (c) Emerald (d) Diamond
14. The metal used in storage batteries is
(a) iron (b) copper (c) lead (d) tin
15. Washing soda is the common name for
(a) Calcium carbonate(b) Calcium bicarbonate (c) Sodium carbonate(d) Sodium bicarbonate
16. Which of the following is used in pencils
(a) Charcoal (b) Silicon(c) Phosphorus (d) Graphite
17. Which of the following substances is a bad conductor of electricity but a good conductor of heat?
(a) Asbestos (b) Celluloid (c) Purspecks | (d) Mica
18. Sodium metal is kept under
(a) water (b) alcohol (c) petrol (d) kerosene
19. Bromine is (R.R.B. 1995)
(a) a colourless gas insoluble in water (b) a highly inflammable gas (c) a black solid – (d) a red liquid (e) None of these
20. Non stick cooking utensils are coated with
(a) black paint (b) PVC (c) teflon (d) polystyrene
Answers – 11.c  12.d  13.d  14.c  15.c  16.d  17.d  18.d  19.d  20.c

21. Bleaching powder is made from
(a) sulphur dioxide and gypsum (b) chlorine and charcoal (c} soda ash and lime (d) lime and chlorine
22. The gas usually filled in the electric bulb is
(a) hydrogen (b) oxygen (c) nitrogen (d) carbon dioxide
23. Which of the, following gases is not known as green house gas ?
(a) Carbon dioxide (b) Methane (c) Nitrous oxide (d) Hydrogen
24. Heavy water is
(a) tritium oxide (b) deuterium oxide (c) rain water (d) water at — 4°C
25. The gases used in different types of welding would include
(a) oxygen and hydrogen (b) oxygen, acetylene and argon (c) oxygen and acetylene (d) oxygen, hydrogen, acetylene and nitrogen
26. Which of the following is the lightest gas ?
(a) Nitrogen (b) Hydrogen (c) Ammonia (d) Carbon dioxide
27. Which of the following gases is lighter than air ?
(a) Carbon dioxide (6) Oxygen (c) Ammonia (d) Chlorine
28. Which of the following metals remains in liquid form under normal conditions ?
(a) Uranium (b) Radium (c) Zinc (d) Mercury (e) Titanium
29. Which of the following alloys is used for making magnets ?
(a) Duralumin (b) Stainless steel (c) Alnico (d) Magnalium
30. Which of the following is used in making smoke bombs ? .
(a) Sulphur (b) Phosphorus (c) Hydrogen (d) Carbon
Answers – 21.d  22.c  23.d  24.b  25.c  26.b  27.c  28.d  29.c  30.b

31. Of the following metals which, one pollutes the air of a big city?
(a) Copper (b) Chromium (c) Lead (d) Cadmium
32. Liquefied Petroleum Gas consists of mainly
(a) methane, ethane and hexane (b) ethane, hexane and nonane (c) methane, butane and propane (d) methane, hexane and nonane
33. Soda water contains
(a) nitrous acid (b) carbonic acid (c) carbon dioxide (d) sulphuric acid
34. Which of the following is called a strategic metal?
(a) Silicon (b) Germanium (c) Uranium (d) Titanium
35. Which of the following is used as a lubricant?
(a) Graphite (b) Silica (c) Diamond (d) Iron oxide
36. Marsh gas is
(a) hydrogen (b) nitrogen (c) methane (d} ethane
37. The element required for solar energy conversion is
(a) Beryllium (b) Silicon ( c) Tantalum (d) Ultra pure carbon
38. Carbon, diamond and graphite are together called
(a) isomers (b) allotropes (c) isomorphs (d) isotopes
39. Which of the following is the best conductor of electricity?
(a) Zinc (b)Copper (c) Gold (d) Silve
40. Monazite is an ore of
(a) iron (b) titanium (c) thorium (d) zirconium
Answers – 31.c  32.c  33.c  34.d  35.a  36.c  37.b  38.b  39.d  40.c

41. The ratio of pure gold in 18 carat gold is
(a) 60% (b)75% (c) 80% (d) 100%
42. The element found on the surface of the moon is
(a) tin (b) tungsten (c) tantalum (d) titanium
43. The chemical (ethyl merceptan) added to the otherwise odourless LPG cooking gas for imparting a detectable smell to the gas is a compound of
(a) sulphur (b) fluorine (c) chlorine (d) bromine
44. Which of the following are the Ingredients of gun metal ?
(a) Iron, Tin (b) Copper, Tin (c) Iron, Brass, Tin (d) Iron, Zinc, Titamiun
45. Which of the following elements is obtained from sea weeds?
(a) Argon (b) Sulpur (c) Vanadium (d) lodine
46. The gas that usually causes explosions in coal mines is
(a) hydrogen (b) carbon monoxide (c) air (d) methane
47. The high -temperature superconductors are
(a) metal alloys (b) ceramic oxides (c) inorganic polymers (d) pure rare earth metals
48. In fireworks, the green flame is produced because of
(a) mercury (b) sodium (c) pottassium (d) barium
49. The element nickel is a
(a) magnetic metal (b) radioactive metal (c) non magnetic metal (d) complex element
50. The main constituents of pearls are
(a) calcium carbonate and magnesium carbonate (b) calcium oxide and ammonium chloride (c) aragonite and conchiolin (d) ammonium sulphate and sodium carbonate
Answers – 41.b  42.d  43.a  44.b  45.d  46.d  47.b  48.d  49.a  50.a

শেয়ার করুন ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!